Акциите на производителя на електрически автомобили Tesla скочиха с 8,2%,

...
 Акциите на производителя на електрически автомобили Tesla скочиха с 8,2%,
Коментари Харесай

Мъск иска да отпише Tesla от борсата при цена на акциите ѝ от 420 долара*

 Акциите на производителя на електрически коли Tesla скочиха с 8,2%, откакто създателят ѝ Илон Мъск съобщи в Twitter, че счита да смъкна компанията от борсата, когатоцената на книжата ѝ стигне 420 $.
Стойността на акциите скочи до 371,15 $, само че по-късно леко спадна, откакто трейдърите започнаха да слагат под подозрение истиността на туита. Последно преди този момент тя се търгуваше за 360 $, което към този момент беше растеж от 5% поради новината, че саудитският държавен фонд е вложил в компанията.

Около час след туита обаче акциите на компанията бяха спрени от търговия. В момента на прекъсването им цената бе достигнала 367 $, съобщава  CNBC.

В туита си Мъск добавя, че финансирането е подсигурено, без да дава спомагателни елементи за това.

По-късно в блог обява Мъск съобщи, че към този момент не е взето финално решение, само че повода заради която би направил това е да сътвори среда, в която Tesla ще може да работи по най-хубавия метод.

" Като публична компания ние подлежим на дълбоки съмнения в цената на акциите ни, което може да разсее всички, работещи в Tesla, а всички те са акционери ", добави той.

Той уточни още, че като обществена компания Tesla притегля съществено публично внимание, изключително от позиция на тримесечните си доклади, и това постанова " голям напън върху Tesla да взима решения, които може да са верни за даденото тримесечие, само че не е наложително да са верни в дълготраен проект ".

През последната година книжата на компанията доближиха най-ниските си равнища от 244,59 $ през април и най-високите си от 389,61 $ през септември. Тя стана обществена през 2010 година, а пазарната ѝ капитализация възлиза на 61 милиарда $. При цена на акциите от 420 $ компанията ще коства 71,3 милиарда $.

Малко преди туита на Мъска стана ясно, че държавният капиталов фонд на Саудитска Арабия е натрупал забележителен дял в Tesla – последният дръзновен залог на фонда, ръководен от мощния престолонаследник Мохаммед бин Салман.

Саудитският капиталов фонд е натрупал неназован дял сред 3 и 5% от акциите на производителя на електрически коли тази година, показват осведомени източници, представени от Financial Times.

На сегашната цена на акция това значи, че делът е на стойност сред 1,7 милиарда и 2,9 милиарда $. Делът, който е под прага от 5%, който изисква общественото му оповестяване, прави фонда един от най-големите осем акционера в Tesla, сочат данни на Bloomberg.

Акциите на Tesla скочиха с 4,7% след новината.

Фондът, който има активи за над 250 милиарда $, в началото е подходил към Tesla и основния изпълнителен шеф Илон Мъск, с цел да изрази интерес към закупуването на новоемитирани акции в компанията.

 

Tesla обаче не е подхванала дейности в отговор на тази поръчка, споделя един от източниците. Вместо това държавният фонд е поел позицията от вторичните пазари благодарение на JPMorgan. Мъск и Tesla са наясно със собствеността на фонда, споделя източникът.

Точният миг на покупката не е явен, въпреки че евентуално това се е случило по време на обиколката на престолонаследника в Съединени американски щати през март.

Според другия източник фондът и Мъск са в контакт, откогато фондът е купил дял за 3,5 милиарда $ в компанията за споделено пътешестване Uber през юни 2016 година

Мъск се опълчва на продажбата на нови дялове тази година, въпреки че кредитната организация Moody’s и доста анализатори на Wall Street настояват, че той би трябвало да си сътвори по-голям финансов буфер.

Tesla “изгори “ 1,8 милиарда $ през първото полугодие, оставайки с парични запаси за 2,2 милиарда $ в края на юни. Мъск упорства, че производителят на електрически коли ще излезе на зелено от към парични средства през последните две тримесечия на годината.

Инвестицията на Саудитска Арабия очевидно удостоверява изказванието на Мъск от предходната седмица, че „ сигурно можем да привличаме пари “. Шефът на Tesla обаче сподели, че би било по-дисциплиниращо, в случай че не се продават още акции. Той се пробва да потвърди на Wall Street, че компанията най-сетне, след 15 години, има финансово резистентен бизнес.

Държавният капиталов фонд стои зад напъните за диверсификация на принц Мохаммед, който желае да отдалечи стопанската система на страната от зависимостта ѝ от нефт.

Освен в Uber фондът има и още няколко огромни вложения, в това число инвестиция за 45 милиарда $ във фонда Vision Fund на Softbank и ангажимент за до 20 милиарда $ в инфраструктурен фонд, ръководен от Blackstone. Освен това направи инвестиция за 400 млн. $ през март в американската Magic Leap, която създава очила за „ смесена действителност “.

Tesla и JPMorgan са отказали коментар по тематиката. Държавният капиталов фонд на Саудитска Арабия не е бил открит за коментар.

* Текстът е допълнен с новината за прекъсването на акциите на Teslа от търговия и последващия коментар на Мъск.

По публикацията работи: Виктория Тошкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР